Koulutukset

Uudistuneet seksuaalirikossäännökset – Havaintoja soveltamiskäytännöstä (verkko)

Aika

19.01.2024

perjantai 19.1.2024 klo 9.00-16.00

Paikka

Koulutus toteutetaan verkkokoulutuksena Zoom-verkkoalustaa käyttäen.

Verkkokoulutusta varten tarvitsette verkkoyhteydellä varustetun tietokoneen/älylaitteen, kuulokemikrofonin ja kameran (ei pakollinen).

Zoom-linkin ja ohjeet lähetämme noin viikkoa ennen koulutuspäivää. Osallistuminen ei vaadi Zoom-sovelluksen lataamista.

Kohderyhmä

Tuomarit, syyttäjät, asianajajat, poliisiviranomaiset sekä muut lakimiehet

Sisältö

Seksuaalirikoksia koskevat rikoslain 20 luvun säännökset uudistuivat 1.1.2023. Kurssilla käsitellään aikuisiin ja lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ja käydään läpi havaintoja uusien säännösten soveltamiskäytännöstä ja soveltamiseen liittyvistä ongelmista. Aikuisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tarkastellaan erityisesti raiskausrikoksia. Mitä suostumuksen puuttumisella tarkoitetaan ja miten rangaistussäännöstä tulisi tulkita? Koulutuksessa käydään läpi myös seksuaalista kajoamista koskevia tekoja ja seksuaalisen ahdistelun täyttäviä rikoksia.

Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta tarkastelussa ovat erityisesti lapsenraiskausta ja seksuaalista kajoamista lapseen kohdistuvat rangaistussäännökset. Koulutuksessa käydään läpi myös rajoitussäännöksen tarkoitusta ja tulkintaa. Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta arvioidaan, mikä uudistuksessa muuttui ja mikä on muutosten heijastus soveltamiskäytäntöön.

Koulutuksessa uusia rangaistussäännöksiä tarkastellaan myös oikeuskäytännön esimerkkien avulla ja käydään läpi eri rikoksista tuomittavia rangaistuksia.

Kouluttajat

Kouluttajana toimii OTL, VT Timo Ojala, joka toimii tuomarina Korkeimmassa oikeudessa.
Ojala on käsitellyt seksuaalirikoksia eri tuomioistuimissa noin 20 vuoden ajan ja tämän lisäksi kirjoittanut seksuaalirikoksia käsitteleviä kirjoja.

Lisätietoja

Päijät-Hämeen kesäyliopisto, p. 044 7290 020 tai toimisto@phkesa.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

Ilmoittautumiset 4.1.2024 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.

Kutsu koulutukseen lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä.

Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.

Hinta

220 €

Ilmoittautumiset

04.01.2024 mennessä

Peruutusehdot

Peruutusmaksu 50 % maksusta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko maksun.