Koulutukset

Unen mahdollisuudet – uni avaimena hyvinvointiin -verkkokoulutus

Kuvaus

Onko normaalia olla aina vähän väsynyt? Haluaisitko herätä aamuisin virkeänä valmiina päivän haasteisiin? Tai loppuuko puhtisi jo ennen kuin päivän ”velvollisuudet” on suoritettu ja muuhun elämään tai itsestä huolehtimiseen ei tahdo löytyä riittävästi energiaa? Tämä koulutus antaa tarvittavan tiedon ja työkalut kohti parempaa palautumista ja energisempää elämää.

Ihminen on sopeutuvainen ja väsymykseen tottuu, mutta se ei silti tee siitä vähemmän haitallista terveydellemme ja suorituskyvyllemme. Tiedämme unesta koko ajan enemmän ja unen merkitys elämän eri osa-alueille on kiistaton. Mielekäs elämä rakentuu hyvinvoinnille, jonka peruspilarina toimii uni.

Päivittäinen toimintakyky, muistin toiminta, mieliala, fyysinen ja psyykkinen terveys ovat kiinteästi sidoksissa uneen. Unen tai sen puutteen vaikutukset elämäämme ovat välittömät ja siksi unesta huolehtiminen on tärkeää. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa, kiireisen arjen ja koko ajan lisääntyvän elämän vaativuuden vuoksi unta täytyy tukea enemmän kuin koskaan aiemmin.

Neliosainen Unen mahdollisuudet – uni avaimena hyvinvointiin -etäkoulutus antaa sinulle tutkittua perustietoa unesta, auttaa ymmärtämään unen merkitystä ja yhteyttä muuhun elämään. Saat myös käytännön vinkkejä ja työkaluja oman unen parantamiseksi, sekä paljon uutta ajateltavaa omista mahdollisuuksistasi vaikuttaa elämäsi laatuun. Koulutus haastaa antamaan unelle mahdollisuuden elämäsi laadun parantamiseksi ja terveytesi edistämiseksi.

Aika

01.06. – 22.06.2022

Keskiviikkoisin klo 17.00–19.00, verkko-opetus

Paikka

Koulutus toteutetaan verkkokoulutuksena yhteistyössä SnellmanEDUn kanssa.

Päijät-Hämeen kesäyliopistolla on 5 opiskelupaikkaa verkkokoulutukseen.

Kohderyhmä

Koulutus sopii kaikille unesta kiinnostuneille, jotka haluavat lisätä hyvinvointiaan, syventää tietämystään unesta yleisesti ja tutustua enemmän omaan uneensa sekä hyötyä unen positiivisista vaikutuksista paremmin. Koulutus antaa käytännönläheistä tietoa omaan elämään sovellettavaksi.
Koulutuksen aikana voi lähteä rakentamaan uudenlaisia itselle sopivia unta tukevia tapoja tai napata pienempiä vinkkejä päiviin palautumista, jaksamista ja tehokkuutta parantamaan.

Koulutus on suunniteltu ensisijaisesti opiskeleville tai työssäkäyville aikuisille. Nuorten, ja iäkkäiden uneen sekä esim. vuorotyöläisten uneen liittyviä haasteita voidaan jossain määrin käsitellä viimeisellä luentokerralla.

Tavoite

Koulutuksen aikana opit:
• Unen merkityksestä hyvinvoinnin peruspilarina. Unen tehtävät, rakenne ja vaiheet, sekä tärkeimmät käsitteet.
• Unen yksilöllisyyden merkityksestä käytännön elämään, sekä siihen vaikuttavista tekijöistä, kuten perinnöllisyydestä ja ympäristön vaikutuksista
• Unen mahdollisuuksista ja siitä, mitä unen avulla voidaan saavuttaa elämän mielekkyyden ja sisällön parantamiseksi
• Laadukkaan unen ja palautumisen edellytykset. Mitä uni tarvitsee onnistuakseen ja mitkä unenhuollon menetelmät sopivat osaksi arkeasi
• Elämän kokonaiskuormituksen vaikutukset uneen ja stressin säätelyn keinoja
• Mikä altistaa uniongelmille ja miten ehkäistä ja hoitaa niitä, sekä selättää yleisimmät haasteet kuten aamuyön heräilyn ja nukahtamisongelmat

Sisältö

Koulutuksessa käsitellään mm. perustietoa uneen liittyen sekä tutustutaan omaan yksilölliseen uneen eri tavoilla. Perustietämys unesta lisää kykyjä vaikuttaa positiivisesti omaan uneen, sen laatuun ja parempaan palautumiseen. Lisäksi koulutuksessa käsitellään unen mahdollisuuksia voimavarojen lisääjänä, työkyvyn, muistin, luovuuden ja innovatiivisuuden parantajana, sekä pohditaan omien arjen valintojen merkitystä ja vaikutusta uneen.

Koulutuksesta saat itsenäisesti toteutettavia tehtäviä, joiden tarkoituksena on unenhuollon eri menetelmien hallitseminen ja unta tukevien rutiinien rakentaminen käytännön tasolla. Näin pääset hoitamaan myös mahdollisia uneen liittyviä haasteita tai ennalta ehkäisemään niiden syntyä.

Jokaisen luentokerran aikana sinulla on mahdollisuus keskustella ja esittää kysymyksiä kyseisen päivän aiheisiin liittyen. Viimeinen luento toteutetaan räätälöidysti osallistujien toiveiden, tarpeiden ja kysymysten perusteella.

Ke 1.6.2022
Unen merkitys ja sen vaikutukset arkielämään Uni on aina yksilöllinen ja meihin osittain myös geneettisesti säädelty toiminto, joka parhaimmillaan vain tapahtuu ilman sitä sen kummemmin miettimättä. Mitä unen aikana sitten tapahtuu? Miten se vaikuttaa kaikkeen mitä teemme, joka ikinen päivä? Ja miten oma toimintamme vaikuttaa uneen. Syventyminen uneen auttaa ymmärtämään unen elintärkeän merkityksen meille jokaiselle ja valjastamaan sen käyttöömme osana parempaa terveyttä ja suorituskykyä.

Ke 8.6.2022
Uni ja työelämä – nukkumalla parempi terveys ja työkyky Miten uni vaikuttaa muistin toimintaan, päättelykykyyn, luovuuteen ja tehokkuuteemme? Voimmeko unen avulla saada enemmän irti opiskeluista ja työstä, puhumattakaan elämän mielekkyydestä. Onko stressi huonon unen taustalla vai voisiko päinvastoin uni olla keskeinen mekanismi stressistä toipumiseen. Unen ja aivojen yhteys on tutkimuksien aiheena ympäri maailman, mutta mitä siitä voimme oppia jokapäiväisen elämän tueksi.

Ke 15.6.2022
Eroon väsymyksestä – uniongelmien ennaltaehkäisy ja hoito Yli puolet suomalaisista kokee palautuvansa huonosti päivittäin. Uniongelmat hiipivät kuitenkin usein huomaamatta ja saatamme tottua väsymyksen tunteeseen, siksi pitkäaikaisesta unettomuudesta kärsiviä on Suomessa jo 12 % väestöstä. Unilääkkeiden käytössä olemme Euroopan huippua, vaikka uniongelmien hoitoon on olemassa tehokkaampiakin menetelmiä. Mitä nämä menetelmät ovat ja kuinka meistä jokainen voi oppia paremmaksi nukkujaksi ja saada unestaan enemmän irti, vaikka uniongelmista ei kärsisikään.

Ke 22.6.2022
Mitä sinä haluaisit tietää unesta? Kenenkään ei tarvitse tyytyä elämään väsyneenä, mutta miksi väsymys on välillä niin vaikea selättää. Esitä oma kysymyksesi ja saat yksilöllisempiä vinkkejä juuri omaan tilanteeseesi.

Kouluttajat

Kouluttaja Miia Soranto, univalmentaja. Koulutettu univalmentaja Miia on myös itse entinen uneton, jolla on omakohtaiset kokemukset unettomuuden taustalla olevista elimellisistä ja toiminnallisista unihäiriöistä. Hän hyödyntää työssään koulutustaan ja osaamistaan myös liikunta- ja ravintovalmennuksen puolelta ja haluaa aina ottaa ihmisen terveyden ja toimintakyvyn huomioon kokonaisvaltaisesti.

Lisätietoja

Koulutuksen sisältöön liittyvissä asioissa:
Outi Savolainen, outi.savolainen@snellmanedu.fi, p. 044 746 2846

Ilmoittautuminen ja laskutus:
Päijät-Hämeen kesäyliopisto, p. 044 7290 020
tai toimisto@phkesa.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

Sitovat ilmoittautumiset 22.5.2022 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 23.5.2022 ja peruutusehdot astuvat voimaan.

Kutsu koulutukseen lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.

Hinta

129 €

Ilmoittautumiset

22.05.2022 mennessä

Peruutusehdot

Peruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.

Huom!

Online-ilmoittautuminen on päättynyt, ota yhteyttä toimistoon