Koulutukset

Hengitys, mentalisaatio ja kipu

Kuvaus

Hengitys on herkkä elintoiminto, joka reagoi tuntemuksiimme ja tunteisiimme ja on siten yhteydessä vuorovaikutuksessa opittuihin hätääntymisen ja rauhoittumisen kykyihin sekä kiintymyssuhteiden muodostumiseen. Rauhallinen hengitys tyynyttää ja lievittää kipua, epätasapainoinen hengitys puolestaan voimistaa kipukokemusta ja hätääntymistä. Hengitystapoihin saatetaan kivuliaiden toimenpiteiden ja synnytyksen yhteydessä kiinnittää huomiota ja kannustetaan hengittelemään rauhallisesti. Hengityksen parissa voitaisiin kivunhallinnan yhteydessä työskennellä vielä enemmänkin, oli sitten kyse akuutista tai kroonisesta kivusta. Ammattihenkilö aloittaa työskentelyn kuitenkin aina ensin itsestä, työntekijän tulee oppia ensin rauhoittamaan itseään ja hengitystään, sen myötä hän voi rauhoittaa myös potilasta tarpeen tullen.

Mentalisaatio eli mielentäminen: Omien ja toisten kipukokemusten kohtaaminen on vahvasti yhteydessä mentalisointi- eli mielentämiskykyyn. Päivien aikana saadaan ennakkoluettavan, ennakkotehtävän, luentojen ja kokemuksellisten harjoitusten avulla ymmärrystä siitä, miten merkittävässä roolissa auttajan oma mielentämiskyky on ja miten paljon kipukokemukset vaikuttavat kivusta kärsivän mahdollisuuksiin mielentää tilannettaan.

Koulutuksessa kuvataan mekanismeja, joilla hengitys, mielentäminen ja kipu liittyvät toisiinsa. Päivän aikana käydään teorian kautta läpi psykofyysisen hengitysterapian ja mentalisaation pääperiaatteet. Ennakko- ja parityöskentelytehtävien avulla reflektoidaan omakohtaisia kipukokemuksia. Lisäksi tehdään psykofyysisiä harjoitteita, joiden avulla tutkitaan kivun vaikutuksia elintoimintoihin ja mieleen sekä rauhoittumisen vaikutusta kipuun. Omat kokemukset toimivat siltana työskentelyyn omien potilaiden kanssa.

Aika

16.03. – 17.03.2022

klo 9.00-15.45 (14 oppituntia)

Paikka

Päijät-Hämeen kesäyliopisto, Lahden Tiedepuisto, Niemenkatu 73

Kohderyhmä

Kipupotilaiden kanssa työskentelevät terveydenhuollon- ja sosiaalialan ammattihenkilöt

Sisältö

Ennakkotehtäviä, ennakkoluettavaa, luento-opetusta, kokemuksellisia kehollisia harjoituksia, parikeskustelua ja ryhmässä reflektointia

Kouluttajat

Minna Martin, psykologi, kouluttajapsykoterapeutti, aiemmalta ammatilta kipupotilaiden kanssa työskennellyt fysioterapeutti

Lisätietoja

Jenna Mattila p. 044 7290 020 tai toimisto@phkesa.fi

Lisätietoja hakeutumisesta

Ilmoittautumiset 1.3.2022 mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella. Ilmoittautuminen muuttuu sitovaksi 2.3.2022 ja peruutusehdot astuvat voimaan.

Kutsu koulutukseen lähetetään sähköpostitse ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.

Muu informaatio

Tarvitset mukaan joogamaton tai vastaavan, pienen tyynyn ja peiton harjoituksia varten

Hinta

375 €, sisältää iltapäiväkahvit

Ilmoittautumiset

01.03.2022 mennessä

Peruutusehdot

Peruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.