Koulutukset

Terveydenhuoltohenkilöstön ja ensilinjan henkilöstön selviytymisen tukeminen Covid-19 -pandemian aikana

Ilmoittaudu tästä
Kuvaus
Huom! 2. seminaarissa aikataulumuutos: 29.5. klo 11.00-12.30 (aiemmin klo 9.00-10.30)
Aika
27.05. - 29.05.2020

1. webinaari: Auttajan stressin ensiavun itsehoito

Keskiviikko 27.5.2020 klo 14.00-15.30

2. webinaari: Emotionaalisen selviytymisen työkalupakki

Perjantai 29.5.2020 klo 11.00-12.30
Paikka
Koulutus järjestetään webinaarina, johon voi osallistua omalta koneelta Zoomin kautta.
Kohderyhmä
Terveydenhuollon, sosiaalihuollon, palo- ja pelastuslaitosten, poliisin ja muiden auttamisalojen henkilöstö, työtoveritukihenkilöstö, purkukeskustelujen vetäjät ja em. henkilöstöjen psyykkisen selviytymisen tuen palveluissa työskentelevät
Sisältö
Organisaation henkilöstön tukemisen malli -webinaarit

1. Auttajan stressin ensiavun itsehoito
27.5.2020 klo 14.00-15.30

Pandemian aikana perinteisten auttajien auttamisen menetelmien lisäksi tarvitaan uusia työkaluja sekä itsen että työtovereiden auttamiseen. Nyt ei ole kysymys junaturmasta tai kouluampumisesta vaan pitkittyneestä kuoleman vaarasta ja epävarmuudesta ja sen alaisena elämisestä ja työskentelystä.

Webinaarissa tutustutaan Yhdysvalloissa kehitettyyn auttajien stressin ensiavun itsehoitomalliin niin, että osallistujat voivat ottaa sen omaan käyttöönsä ja työtoveritukitoimintaan. Stressin ensiapumalli (Stress First Aid Self Care, SFA) on National Center for PTSD:n itseapu- ja työtoveritukimalli, joka alun perin kehitettiin korkea riskin ammateissa toimiville kuten palo- ja pelastuslaitosten työntekijöille, poliiseille ja sotilaille keinoksi itse arvioida omaa ja toisten reagoinnin voimakkuutta. Malli sisältää seitsemän toimintaa, jotka auttavat tunnistamaan ja puuttumaan stressireaktioiden varhaismerkkeihin itsessä ja toisissa jatkuvasti, ei vain ”kriittisten tilanteiden” jälkeen.

Vaikka stressireaktiot ovat suhteellisen yleisiä stressaavissa ensilinjan töissä, SFA-mallia voi käyttää kuka tahansa, joka jou-tuu työskentelemään jatkuvan stressin tilanteessa, varsinkin jos oma toimintakyky heikentyy tai reagointi on niin voimakasta, ettei henkilö tunne enää olevansa oma normaali itsensä; menettää tunteitten tai käyttäytymisen hallinnan; kokee voimakasta syyllisyyttä, häpeää tai syyttää toisia; joutuu paniikkiin, raivon valtaan tai masentuu.

Stressin jatkumomallia käytetään oman ja toisten stressin tason arvioinnin välineenä. Stressireaktioiden voimakkuus vaihtelee lievästä vakavaan ja varhainen tietoisuus ja responssi voi palauttaa lievempään reagointiin ennen varsinaisten interventioitten tarvetta. Kaikki reagoivat kohdatessaan riittävän voimakasta tai pitkittynyttä ja monet tekijät vaikuttavat reagointiin ja toipumiseen. Stressin tason tunnistamisen jälkeen käytetään stressin en-siapumallia: tarkistus, koordinoiminen, turvallisuus, rauhoittuminen, yhteys, pätevyys ja luottamus.

Stressin ensiapumallin toimintoja käytetään tarvittaessa omaan tai työtovereihin, jotka kokevat voimakasta stressiä tai joiden toimintakyky heikkenee. Malli tulisi integroida työtehtävien tekemiseen luonnollisesti ja saumattomasti ja sitä tulisi käyttää vain tarvittaessa.

2. Emotionaalisen selviytymisen työkalupakki
29.5.2020 klo 11.00-12.30

Terveydenhuoltohenkilöstön hyvinvointi ja resilienssi on perusta luotettavien terveydenhuoltopalveluiden ylläpitämiselle COVID-19 -viruksen aiheuttaman pandemian aikana. Samalla tavalla tarvitaan myös ensilinjan työntekijöiden tukemista. On tärkeää ennakoida poikkeuksellinen stressi, joka työhön liittyy ja järjestää koko henkilöstölle tukea selviytymiseen. Parhaat organisaation tuet ja itseapukeinot on tärkeä ottaa käyttöön.

Emotionaalisen selviytymisen työkalupakissa traumakeskeisen kognitiivisen psykoterapian keinot on muokattu henkilöstön selviytymisen tukemisen itseavun ja työtoverituen työkaluiksi. Työkalut tukevat emotionaalista selviytymistä haastavien stressitilanteissa työskenneltäessä

Webinaarissa opetetaan työkalupakin käyttäminen itsen ja toisten selviytymisen tukemisen välineenä.
Kouluttajat
Soili Poijula, psykologi, traumapsykoterapeutti VET, työnohjaaja
Lisätietoja
Anne Broman, puh. 050 5361 013 tai info@paijathameenkesayliopisto.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
Sitovat ilmoittautumiset 1. webinaari: 20.5. ja 2. webinaari 22.5. mennessä sähköisellä ilmoittautumislomakkeella.

Voitte osallistua vaihtoehtoisesti molempiin tai pelkästään toiseen webinaariin. Webinaarien hinta on 50 € per webinaari.

Huom! Ilmoittakaa ilmoittautumislomakkeen Lisätietoja-kohdassa, mikäli osallistutte vain toiseen webinaariin. Kirjoittakaa tällöin viestiin myös webinaarin numero. Lähetämme Zoom-linkin vain valitsemaanne webinaariin.

Kutsu koulutukseen lähetetään ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.
Muu informaatio
Tutustu aiheeseen Turvallinen Oulu podcastistä: https://soundcloud.com/user-496755848/turvallinenoulupodcast-resielienssi

Hinta
50 € per webinaari (molemmat webinaarit 100 €), sisältäen sähköisen materiaalin
Ilmoittautumiset
28.05.2020 mennessä
Peruutusehdot
Peruutusmaksu 50 % hinnasta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana.
Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.
Ilmoittaudu tästä

Päijät-Hämeen kesäyliopisto

Päijät-Hämeen kesäyliopisto on kaikille avoin oppilaitos, joka järjestää monipuolista ja laadukasta koulutusta ympäri vuoden. Kesäyliopisto tarjoaa mahdollisuuden opiskella korkeakouluopintoja, hankkia ammattitaitoa kehittävää lisäkoulutusta sekä osallistua yleissivistäviin ja ajankohtaisiin koulutuksiin.

Järjestämme avointa korkeakouluopetusta, ammatillista täydennyskoulutusta, kielikoulutusta, yleisöluentoja sekä lukiolaiskursseja. Tervetuloa oppimaan uutta!

Kysy koulutuksista tai anna palautetta

5 + 12 =

Tilaa uutiskirjeemme niin saat tietoa alkavista koulutuksistamme

Seuraa meitä: