Koulutukset

Perheasioiden sovittelijan perusopinnot

Ilmoittaudu tästä
Kuvaus
Koulutus korostaa sovittelun prosessiluonnetta ja etenee sovittelun vaiheiden mukaisesti valmistelusta päätökseen siten, että kullakin lähiopetusjaksolla on sisältönä yksi tai kaksi sovittelun vaihetta. Lisäksi kullakin opetusjaksolla on käsittelyssä jokin perheiden konfliktien kannalta merkityksellinen teema, esimerkiksi lapsen kokemukset erotilanteessa, tunteiden käsittely ja vastaanotto sovittelussa, vanhemmuuden päivittäminen eron yhteydessä tai lapsiin liittyvien huolten käsittely.

Keskeinen opetusmenetelmä ovat valmistellut roolipelit. Roolipeleihin kuuluu noin 40 minuutin mittainen sovittelutilanne sekä sen purku ensin pienryhmässä ja sitten yhteisesti. Roolipeleissä harjoitellaan aina tiettyä sovitteluprosessin vaihetta ja erityisteemaa. Roolipelien lisäksi koulutus koostuu lyhyistä alustuksista, pidemmistä luennoista sekä yhteisistä keskusteluista ja ryhmissä tehtävistä käytännön harjoituksista, joissa opetellaan sovittelussa hyödyllisiä tekniikoita.

Opetuksen yhteydessä koulutettaville jaetaan materiaalia, joka muodostaa jatkossa perheasioiden sovittelijan työkalupakin: työvälineen muotoon saatettuja malleja ja jäsennyksiä, jotka toimivat joko sovittelijan omina ymmärrysvälineinä tai joita sovittelijat voivat käyttää yhdessä vanhempien kanssa työskennellessään.
Aika
20.02. - 05.06.2020

Lähijaksot:
1. jakso: 20.-21.2.2020
2. jakso: 12.-13.3.2020
3. jakso: 7.-8.5.2020
4. jakso: 4.-5.6.2020

klo 9.00-16.00, 8 lähiopiskelupäivää, 64 kontaktiopetustuntia
Paikka
Päijät-Hämeen kesäyliopisto, Lahden Tiedepuisto, Niemenkatu 73
Kohderyhmä
Perheasioiden sovittelijoina toimivat ja sovittelijoiksi tähtäävät tahot, esimerkiksi sosiaalityöntekijät, psykologit, perheterapeutit, perheneuvojat, lastenvalvojat.

Koulutukseen osallistuminen edellyttää vähintään n. 2 vuoden työkokemusta sosiaalialalla, perheiden parissa. Lisäksi hakijan tulee täyttää avioliittolain 5 luvun 23 pykälässä mainitut perheasioiden sovittelijan kelpoisuusvaatimukset.
Tavoite
Perheasioiden sovittelu on lakisääteinen palvelu (avioliittolaki 411/1987), jonka saatavuus kunnissa vaihtelee. Perusopintojen tavoitteena on edistää palvelun käyttöönottoa kunnissa ja kouluttaa osaajia, jotka kykenevät toimimaan perheasioiden sovittelijoina laissa määritetyssä tarkoituksessa.

Perheasioiden sovittelu on kustannuksia säästävää ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä, jolla voidaan estää erotilanteessa ilmenevien ongelmien kärjistymistä. Koulutus lisää osallistujien teoreettista ymmärrystä erokonflikteista ja niiden hallinnasta sekä antaa käytännön valmiuksia ja taitoja toimia perheasioiden sovittelijana ja ohjata vanhempien keskinäisiä neuvotteluja sovittelutilanteessa.

Perheasioiden sovittelijana pääset tekemään työtä, jolla on vaikutusta lasten ja vanhempien hyvinvointiin. Perheasioiden sovittelusta saadun palautteen perusteella vanhemmat ovat kokeneet, että sovittelun myötä heidän huolensa lapseen liittyvien asioiden järjestymisestä on vähentynyt oleellisesti. Sovitteluun osallistuneet vanhemmat ovat olleet tyytyväisiä mm. seuraaviin asioihin:

- ”saatiin rauhassa keskusteltua ja sovittua käytännön asioista”
- ”lasten näkökulma on tullut hyvin esille”
- ”ymmärrys toista vanhempaa kohtaan on parantunut huomattavasti”
- ”etsitään ratkaisuvaihtoehtoja, ei päätetä puolesta”
- ”sovittelijat olivat tasapuolisia ja kysyivät kysymyksiä, jotka auttoivat konkreettisiin ratkaisuihin”
Kouluttajat
Jari Kekäle, teologian tohtori, perheterapeutti VET, perheasioiden sovittelija ja sovittelukouluttaja, työnohjaaja
Vaula Haavisto, filosofian tohtori, tutkija, sovittelukouluttaja
Marina Bergman-Pyykkönen valtiotieteen maisteri, sovittelukouluttaja, väitöskirjatutkija
Lisätietoja
Päijät-Hämeen kesäyliopisto, puh. 044 7290 020 tai info@paijathameenkesayliopisto.fi
Lisätietoja hakeutumisesta
Sitovat ilmoittautumiset 23.1.2020 mennessä sähköisellä ilmoittautuslomakkeella.
Ilmoittautumisen lisäksi hakijan tulee toimittaa kesäyliopiston toimistoon tai sähköpostitse (info@paijathameenkesayliopisto.fi) vapaamuotoinen hakemus.

Kerro hakemuksessa lyhyesti:

1. Millaisista tehtävistä vähintään kahden vuoden työkokemuksesi sosiaalialalla perheiden parissa koostuu?
2. Millaista kokemusta sinulla on eroperheiden kanssa työskentelystä?
3. Millaisia suunnitelmia kunnassasi / organisaatiossasi on perheasioiden sovittelun järjestämisestä / kehittämisestä tulevaisuudessa?
4. Miksi hakeudut koulutukseen, ts. miten ja millaisissa tehtävissä aiot hyödyntää koulutuksessa saamaasi osaamista? Millaisia suunnitelmia ja mahdollisuuksia sinulla on työskennellä avioliittolain määrittelemänä perheasioiden sovittelijana kunnassa tai muussa organisaatiossa?

Koulutukseen otetaan enintään 24 osallistujaa. Kutsu koulutukseen valituille lähetetään pian ilmoittautumisajan päätyttyä. Ilmoittautumisajan jälkeen voi tiedustella vapaita opiskelupaikkoja kesäyliopiston toimistosta.
Hinta
980 €, hinta sisältää lähiopetuksen ja sähköisesti jaettavan opetusmateriaalin.
Osallistuja vastaa itse ruokailu- ja matkustuskuluista.
Laskutus kahdessa erässä tai erikseen sovituissa erissä.
Ilmoittautumiset
23.01.2020 mennessä
Peruutusehdot
Peruutusmaksu 50 % maksusta, mikäli peruutus tehdään sitovan ilmoittautumispäivän ja koulutuksen alkamisen välisenä aikana. Jos peruutus tapahtuu koulutuksen jo alettua, perimme koulutuksen koko hinnan.
Ilmoittaudu tästä

Päijät-Hämeen kesäyliopisto

Päijät-Hämeen kesäyliopisto on kaikille avoin oppilaitos, joka järjestää monipuolista ja laadukasta koulutusta ympäri vuoden. Kesäyliopisto tarjoaa mahdollisuuden opiskella korkeakouluopintoja, hankkia ammattitaitoa kehittävää lisäkoulutusta sekä osallistua yleissivistäviin ja ajankohtaisiin koulutuksiin.

Järjestämme avointa korkeakouluopetusta, ammatillista täydennyskoulutusta, kielikoulutusta, yleisöluentoja sekä lukiolaiskursseja. Tervetuloa oppimaan uutta!

Kysy koulutuksista tai anna palautetta

4 + 3 =

Tilaa uutiskirjeemme niin saat tietoa alkavista koulutuksistamme

Seuraa meitä: